Знайдено рідкісну золоту монету під час розкопок на горі Сіон

Ауреус Нерона. 56-57 р.р. Н.Е. Аверс.

Ауреус Нерона. 56-57 р.р. Н.Е. Аверс.

Знахідку рідкісної золотої монети, що несе зображення римського імператора Нерона анонсовано археологами-керівниками проекту розкопок на горі Сіон в Єрусалимі Шимоном Гібсоном, Джеймсом Табором та Рафаелем Люісом.
“Знахідка виняткова, тому що це перший раз, коли монета цього виду знайдена в Єрусалимі в процесі наукових розкопок. Такі монети зазвичай знаходяться в приватних колекціях, і ми не можемо бути однозначно впевнені щодо їх місця походження” повідомив Гібсон, професор релігієзнавства в університеті Шарлоти.
Золота монета (ауреус) містить портрет молодого Нерона як Цезаря. Напис по краю монети “NERO CAESAR AVG IMP”. На реверсі монети – зображено дубовий вінок, що вміщує літери “EХ S C” з навколишнім написом “PONTIF MAX TR P III”. Завдяки цим написам можна визначити коли саме монету було накарбовано – 56/57 рік нашої ери.
Монету карбовано більш ніж за десять років до того, як римляни в 70 році зруйнували Єрусалим. Сам ауреус знайдено серед уламків та руїн що залишились від поселення іудеїв першого століття нашої ери, яке досліджувались археологами.

Така знахідка дає змогу зробити припущення, що ці великі будинки належали заможним священнослужителям – містянам так званого Верхнього Міста, і монета може бути частиною їх накопичень.
Професор релігієзнавства Табор зауважив, що монета датується тим самим роком що і останній візит святого Павла до Єрусалиму, який закінчився арештом апостола та його висланням до Риму.
Під час проведення археологічних робіт на горі Сіон влітку 2016 року було зроблено чимало значущих знахідок; розкопки планують продовжити наступного року.

Ауреус Нерона. 56-57 р.р. Н.Е. Аверс. Збільшене зображення.

Ауреус Нерона. 56-57 р.р. Н.Е. Аверс. Збільшене зображення.

Залишити відповідь